Αλκαλικές και όξινες τροφές: ποια είναι η βέλτιστη χρήση τους ;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση υπέρ των αλκαλικών τροφίμων και των χορτοφαγικών διατροφών.

be-healthy-alkalikes-kai-oksines-trofes-poia-einai-h-beltisth-xrhsh-tous-1.jpgΕίναι αλήθεια ότι σε δύσκολες συνθήκες (πχ. στρες), ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες που δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, το σώμα μας χρειάζεται αύξηση της πρόσληψης αλκαλικών τροφών, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να μειώσει την οξύτητα και να επαναφέρει το ph σε ουδέτερη τιμή.

Μετά από μια περίοδο στρες, ακολουθεί συνήθως μια φάση όπου το σώμα πρέπει να αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστη. Σε αυτή τη φάση το περιβάλλον του σώματος γίνεται πιο αλκαλικό. Είναι συνεπώς αναγκαίες όξινες τροφές, κυρίως ζωικής προέλευσης, προκειμένου να επιτραπεί αυτή τη φορά η μείωση της αλκαλικότητας και η αντίστροφη αποκατάσταση της ισορροπίας του Ph του σώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, το σώμα επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία και χρειάζεται διατροφή με ισορροπημένη λήψη ζωικών και φυτικών τροφών.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε στην διατροφή μας, καθώς οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις πιέζουν τον οργανσιμό μας, οδηγώντας τον έτσι σε μία φάση συνεχούς μεταβολικού στρες, το οποίο δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον. Γνωρίζοντας ποιές είναι οι αλκαλικές και όξινες τροφές και καταναλώνοντας τις σωστές αναλογίες, χαρίζουμε στον οργανισμό μας ευεξία και προστασία!

Αλκαλικά τρόφιμα:

Λαχανικά: Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Ντομάτα

Λίπη και’Ελαια: Λινάρι (λιναρόσπορος-λινέλαιο), ελαιόλαδο, αβοκάντο

Φρούτα: Λεμόνι, Λάιμ, Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Ραβέντι

Ροφήματα: Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (απεσταγμένο ή ιονισμένο), νερό με φρέσκο λεμόνι, γάλα σόγιας μη ζαχαρούχο

Αλκαλικοί Σπόροι: Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι, Φακή, Κύμινο (σπόροι)

Όξινες τροφές

Κρέατα: Χοιρινό, Αρνί, Βοδινό, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα

Μαλακόστρακα: Aστακός, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες

Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Ποτά – Ροφήματα: Ανθρακούχα, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί, Smoothies, Γάλα

Λίπη και Έλαια: Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο), Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, Ηλιέλαιο

Άλλα τρόφιμα: Ξίδι, Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας, Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Μέλι, Σοκολάτα, Κονσέρβες, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία Γεύματα, Γεύματα από Fast Food