Κεφίρ, το τρόφιμο θαύμα!

Το κεφίρ αποτελεί ένα δώρο της φύσης με πολλές αρετές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προέρχεται από τις χώρες της Καυκάσου και της μέσης Ανατολής και η φήμη του συνδέεται με την μακροζωία.

kefir-to-trofimo-thauma-2.jpgΠρόκειται για ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση μετά από την προσθήκη κόκκων κεφίρ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 18-24 ωρών. Οι κόκκοι μπορούν να προσδεθούν και σε άλλα ροφήματα όπως το νερό και οι χυμοί φρούτων αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία. Οι σπόροι που έχουν όψη ένα μικρού κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran – ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων, με υψηλή περιεκτικότατα θειαμίνης, B12, ασβέστιο, φιλικού οξέος και βιταμίνης Κ2.

Μία ακολουθία μελετών αποδεικνύουν ότι τα οργανοληπτικά συστατικά του κεφίρ είναι ικανά να ενισχύσουν την υγεία μας:

  • Έχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητεςκαι έχει αποδειχτεί ωφέλιμο σε ασθενείς με μυκητίαση,καρδιακές παθήσεις και HIV
  • Διευκολύνει την πέψη, ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα ενώ ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και την μικροχλωρίδα
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει σε καταστάσεις όπως γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα, έκζεμα, έλκος στομάχου, ψωρίαση, ρευματισμούς, αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, αναιμία
  • Έχει τονωτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Εξαιτίας του αμινοξέος Τριπτοφάνη σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Τέλος, έχουν παρατηρηθεί οφέλη στην θεραπεία ή τον έλεγχο της ακμής, διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη, άσθμα, βρογχίτιδα, υπέρταση, διαβήτη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλεργίες, κολίτιδα.

Όπως προαναφέρθηκε, το κεφίρ ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά με ύψιστη διατροφική αξία, αφού με την προσθήκη των κόκκων πολλαπλασιάζεται o όγκος των οργανοληπτικών στοιχείων εξαιτίας της ζύμωσης που δημιουργείται με την προσθήκη των κόκκων κεφίρ. Ένας επιπλέον λόγος που το καθιστά μοναδικό σε αντίθεση με το γάλα είναι ότι περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης. Ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Έτσι δικαιωματικά το κεφίρ αποτελεί μια καλή επιλογή για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών με δυσανεξία στη λακτόζη.

Αποδεδειγμένα ανήκει στην γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την σκελετική υγεία. Δικαιωματικά είναι κατάλληλο για υγεία των οστών, παρέχοντας τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την φροντίδα τους.

Το κεφίρ είναι ένα εύπεπτο προϊόν που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στις ειδικές κατηγορίες, όπως είναι τα παιδιά και οι εγκυμονούσες. Είναι μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών, με απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα βιταμίνες και φιλικά βακτήρια. Ένα εξαιρετικό προϊόν που προωθεί την υγεία, το κεφίρ είναι μια ειδική τροφή με ιδιότητες φαρμακευτικής αγωγής! Απολαύστε το!