Σαφράν ή Κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης!

Το σαφράν, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Το μπαχαρικό αυτό, όντας πλούσιο στο συστατικό κροκετίνη, αποδεικνύεται μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών, σημαντικό για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση κυρίως στα λευχαιμικά κύτταρα.

Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί ότι τα στίγματα του σαφράν διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έχουν αντιχοληστερινική δράση, αλλά και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι.

Το σαφράν κυκλοφορεί σε πολύ μικρές δόσεις (γραμμαρίων) σε μορφή καρυκεύματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική καθώς επίσης και ως απόσταγμα (εκχύλισμα) το οποίο είναι πιο εύκολο στην χρήση του και πιο οικονομικό.

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Στην χώρα μας, και συγκεκριμένα στο χωριό Κρόκος Κοζάνης, βρίσκεται η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία γίνεται εδώ και πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού.

Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου!