Bότανα και φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες!

beans.jpg

Νύχι της γάτας: Το υπερ-βότανο με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Το Νύχι της γάτας (Uncaria tomentosa) είναι ένα αναρριχητικό φυτό που βρίσκει κανείς στα τροπικά δάση του Περού και της Βραζιλίας και λέγεται έτσι επειδή τα αγκάθια του έχουν το σχήμα του νυχιού της γάτας. Σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης, με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών που διεξήχθησαν στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, υποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο βότανο πραγματικά μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει τους ιούς και βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Το νύχι της γάτας μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί μια μέρα αποτελεσματική θεραπεία του HIV/AIDS και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το νύχι της γάτας είναι ένα δοκιμασμένο αντιφλεγμονώδες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και τα «βοηθά» να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, ενώ μία ιταλική μελέτη έδειξε ότι το νύχι της γάτας μείωσε ουσιαστικά την ικανότητα δύο ιών να προκαλέσουν μόλυνση. Το νύχι της γάτας αντλεί τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του από τα πολλά φυτοχημικά που περιέχει, τα οποία δρουν θεραπευτικά στο σώμα.

Το νύχι της γάτας μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του εντερικού σωλήνα και να ανεφοδιάσει με φιλικά βακτήρια το έντερο, τα οποία είναι χρήσιμα σε όσους πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές, ιδίως από αυτές που προκαλούνται από φλεγμονή.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο κολέγιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στη Σαγκάη, έδειξε πως το νύχι της γάτας βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και βοήθησε στην αναστολή του σχηματισμού αρτηριακής πλάκας και θρόμβων του αίματος που προκαλούν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μερικές από τις πιθανές χρήσεις του νυχιού της γάτας είναι στη θεραπεία των καρκινικών όγκων. Μελέτες πάνω στον καρκίνο βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως το νύχι της γάτας μπορεί να βοηθήσει σε θεραπεία ασθενών με καρκίνο, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας.

Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του νυχιού της γάτας σε συνδυασμό με την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Γάλιο

galium.jpg

Παραδοσιακά στην χώρα μας ο λαός χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό για περιποίηση πληγών και ελκών καθώς και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γάλλιον χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και ως διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Στη πρώτη περίπτωση, το Γάλλιο θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και λίθων στο ουροποιητικό. Η διουρητική του δράση πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τον καθαρισμό ολόκληρου του ουροποιητικού σωλήνα και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που προέρχονται από φλεγμονές στο ουροποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση το Γάλλιον χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό και ως εξαγνιστικό του αίματος. Διεγείροντας το λεμφικό σύστημα η Κολλιτσίδα ανακουφίζει τους πρησμένους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Έτσι, το Γάλιο θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα, η ακμή και η αρθρίτιδα - ασθένειες που η θεραπεία τους απαιτεί την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το Γάλιο, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, θεωρείται ακόμη χρήσιμο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή του τη δράση συμβάλουν ακόμη περισσότερο η βιταμίνη C, η χλωροφύλλη και τα φλανοειδή που περιέχει.

  • Kάσσια (Quassia Amara)
  • Γεντιανή
  • Άγρια αψιθιά
  • Φλοιός Gonolobus cocdurango,
  • Centantium Pulchellum
  • Cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής, το οποίο βρίσκετε στα φαρμακεία)
  • Φλούδα νερατζιού
  • Γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus)
  • Ραδίκι
  • Κανέλα
  • Κόλιανδρος

Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέος. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.

Turmeric (Κουρκουμίνη)

turmeric-(1).jpg

Το ότι ένα βότανο, που αποτελεί βασικό συστατικό του κάρι και χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μουστάρδας θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο κατά τού καρκίνου είναι κάτι, που δεν θα περιμέναμε.

Το Turmeric είναι ένα παραδοσιακό βότανο της Ινδίας, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger, τη γνωστή μας πιπερόρριζα. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται κυρίως σε μία κίτρινη χρωστική ουσία, που περιέχει, η οποία ονομάζεται κουρκουμίνη. Η Kουρκουμίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα από τα δικά τους δηλητήρια (οξειδωτικά), που χρησιμοποιούν, για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Η κουρκουμίνη φαίνεται, ότι αναχαιτίζει τον καρκίνο. Οι αποδείξεις για την αντικαρκινική δράση της ουσίας αυτής είναι πολλές:

α. Μελέτη σε ζώα έδειξε, ότι η ουσία αυτή εμποδίζει τον καρκίνο του δέρματος και τον σχηματισμό όγκων του δέρματος

β. Σε πειράματα με ζώα η Kουρκουμίνη φάνηκε, ότι είναι άμεσα τοξική στα καρκινικά κύτταρα

γ. Οι έρευνες όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε ζώα. Σε 62 ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και του στόματος, οι οποίοι δεν είχαν δει κανένα αποτέλεσμα από τις συμβατικές θεραπείες, έγινε τοπική θεραπεία με βαζελίνη, που περιείχε 9,5% Κουρκουμίνη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όλοι οι ασθενείς έδειξαν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους

δ. Άλλη μελέτη έχει δείξει, ότι η Κουρκουμίνη μειώνει σημαντικά τον όγκο του παχέος εντέρου (ώς και 57%) κι ότι μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του καρκίνου. Η θεραπευτική αυτή δράση της Κουρκουμίνης οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι μειώνει την παραγωγή της προσταγλανδίνης PGE 2 και άλλων «κακών» εικοσανοειδών, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των όγκων και στο ότι συμμετέχει στην παραγωγή ενός ενζύμου με αντικαρκινική δράση, της glutathione-S-transferase.

ε. Η κουρκουμίνη έχει δείξει, ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων MCF-7 του ανθρώπινου μαστού, που προκλήθηκε από ξενοοιστρογόνα.

στ. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες, που τεκμηριώνουν την αντικαρκινική δράση του Τurmeric. Ύστερα από έναν μήνα, καπνιστές, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά δύο ταμπλέτες, που περιείχαν 750 mg Τurmeric, έδειξαν σημαντική μείωση στα επίπεδα των μεταλλαξιογόνων ουσιών, που υπήρχαν στα ούρα τους, η αύξηση των οποίων οφειλόταν κατά ένα μέρος στο κάπνισμα.

ζ. Άλλη μελέτη έδειξε, ότι το Τurmeric μειώνει τον σχηματισμό του μη φυσιολογικού DNA ύστερα από έκθεση στην καρκινογόνο ουσία βενζο-πυρένιο.

η. Το Τurmeric ως μέρος της διατροφής ενός ανθρώπου έχει δείξει αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χρήσιμες για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου.

 

Astragalus membranicus

astragalus.jpg

Ο Astragalus αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φυτά της παραδοσιακής ιατρικής της Άπω Ανατολής. Είναι τόσο σημαντικά τα θεραπευτικά του αποτελέσματα, που η φήμη του έχει ξεφύγει από τα όρια της Κίνας και της Άπω Ανατολής κι έχει ταξιδέψει σε όλη την υδρόγειο.

Είναι ένα προσαρμογόνο βότανο. Προσαρμογόνα είναι μία μικρή ομάδα βοτανικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου και του ginseng, τα οποία συντονίζουν και ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των προσταγλανδινών, των επιπέδων του σακχάρου του αίματος κ.λπ..

«Προσαρμογόνο» είναι ο όρος, που επινοήθηκε το 1957 από τον Ρώσο φαρμακολόγο I. Brekhman. Τα κριτήρια για να είναι κάποιο συστατικό προσαρμογόνο πρέπει να είναι: 

- Αβλαβές σε λογικές ποσότητες.

- Μη ειδικό σε δράση, δηλαδή να είναι ικανό να επηρεάζει μία ευρεία ποικιλία φυσικών, χημικών και βιοχημικών μονοπατιών στο σώμα.

- Ομαλοποιητής λειτουργιών, που σημαίνει, ότι θα χαμηλώνει ή θα αυξάνει μία σωματική μέτρηση ανάλογα με το τι χρειάζεται να συμβεί για τη βελτίωση της γενικότερης υγείας, όπως το να αυξάνει την πίεση του αίματος σε υποτασικά άτομα και να χαμηλώνει την πίεση σε υπερτασικά άτομα.

Μία από τις κυριότερες ιδιότητές του είναι, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας έτσι στο να είμαστε ανθεκτικοί σε πάσης φύσεως ασθένειες και λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος των καρκινοπαθών, καθώς και των πασχόντων από AIDS, που αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, κούραση, πυρετό, διάρροια κ.λπ..

Ερευνητές στο νοσοκομείο M.D. Anderson στο Houston βρήκαν, ότι ο Astragalus ήταν ικανός να ενισχύσει την ανοσοποιητική ικανότητα σε 14 καρκινοπαθείς, καθώς και να αυξήσει την αντιογκική ικανότητα της Ιντερφερόνης 2

Σε μία μελέτη 176 ασθενών, που έκαναν χημειοθεραπεία για καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα, ο Αstragalus και το ginseng μπόρεσαν να προλάβουν την φυσιολογική ανοσοποιητική καταστολή και την απώλεια βάρους που συμβαίνει.

Σε πολλές μελέτες σε ανθρώπους ο Astragalus έχει φανεί, ότι διεγείρει διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει αντιογκική δράση και εμποδίζει την εξάπλωση (μετάσταση) του καρκίνου.

Σε μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Peking Cancer Institute παρατηρήθηκε, ότι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, που έκαναν συνδυαστική θεραπεία -υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία και παράλληλα λάμβαναν Astragalus- είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης απ’ ό,τι οι ασθενείς, που υποβλήθηκαν αποκλειστικά σε ακτινοβολία.

Είναι αποδεδειγμένο επίσης, ότι ο Astragalus προστατεύει το συκώτι από τα τοξικά αποτελέσματα της χημειοθεραπείας. Ένα παράγωγό του μάλιστα, εμποδίζει τη μετάσταση του κακοήθους μελανώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος.

Σημειωτέον, ότι οι Κινέζοι γιατροί συνδυάζουν τον Astragalus με ένα άλλο βότανο, το Ligustrum, διότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Το Ligustrum αυξάνει τον αριθμό και ενισχύει τη δράση διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο Astragalus αυξάνει τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων, καθώς και τα επίπεδα της ιντερφερόνης. Αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται και με την περιεκτικότητα της ρίζας του φυτού σε πολυσακχαρίτες, που αποτελούν δομικό στοιχείο πολλών οργανισμών. Οι πολυσακχαρίτες είναι μεγάλα μόρια αλυσίδων σακχάρου και αποτελούν κοινό συστατικό πολλών βοτάνων, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το αλκαλοειδές Swainsonine προέρχεται από μία μορφή του Astragalus Oxyphysus και έχει βρεθεί, ότι εμποδίζει τη μετάσταση μελανώματος σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Αντικαρκινικό Κέντρο του πανεπιστημίου Howard πρόσθεσαν Swainsonine στο νερό, που έπιναν ποντίκια με όγκους του πνεύμονα. Μέσα σε 24 ώρες είχε αναχαιτίσει 80% των αποικιών όγκων στους πνεύμονες. Εξήχθη το συμπέρασμα, ότι αυτό προκλήθηκε από την επίδραση του αλκαλοειδούς Ligustrum να αυξάνει τα φυσικά φονικά κύτταρα (NK), που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Ο Astragalus Membranicus είναι ένα διαφορετικό είδος, αλλά η συνολική επίδραση αυτού και του Astragalus Oxyphysus στο να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει έμμεσα τον καρκίνο είναι παρόμοια.

 

Pau d’ arco

paudarco.jpg

Ένα άλλο βότανο της Ν. Αμερικής με ισχυρή αντικαρκινική δράση είναι το Pau d’ arco γνωστό και ως Lapacho, Ipe Roxo και Taheebo. Το Pau d’ arco φύεται στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Εξάγεται από την εσωτερική φλούδα του δένδρου Tabebuia impetiginosa στην Αργεντινή, καθώς και του δένδρου Tabebuia heptaphylla στη Βραζιλία.

Το Pau d’ arco είναι το πιο δημοφιλές φάρμακο κατά του καρκίνου στις περιοχές αυτές. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική της Ν. Αμερικής για τη νόσο του Hodgkin, τη λευχαιμία και για τους καρκίνους του παγκρέατος, του οισοφάγου, του κεφαλιού, των εντέρων, του πνεύμονα και του προστάτη.(34) Ότι το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τις ανωτέρω μορφές καρκίνου επιβεβαιώνει με το κύρος του ο βιοχημικός και ερευνητής τού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, Τζόναθαν Χάρτγουελ.

Εκατοντάδες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αντικαρκινική δράση του Pau d’ arco. Οι περισσότερες μελέτες για τη δράση του έχουν εστιαστεί σε ένα χημικό συστατικό του, που ονομάζεται Lapachol. Το συστατικό αυτό έχει αποδειχθεί, ότι έχει ισχυρή δράση κατά των όγκων σε πειραματόζωα.

Μία μελέτη έδειξε την αντικαρκινική δράση του Pau d’ arco σε καλλιέργεια κυττάρων ποντικών. Το Pau d’ arco αύξησε τη δράση των μακροφάγων κυττάρων προερχόμενων από ποντίκια και περιόρισε τη μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες σε ποντίκια, που είχαν υποστεί εγχείρηση για εξαγωγή πρωταρχικών όγκων

Σε άλλη μελέτη με ποντίκια, στα οποία προκλήθηκε τεχνητά καρκίνος, ο χρόνος επιβίωσης των ποντικών, στα οποία χορηγείτο Pau d’ arco, ήταν 80% μεγαλύτερος από ό,τι στα ποντίκια, που δεν χορηγείτο.

Οι μελέτες όμως, για την αντικαρκινική δράση του Pau d’ arco δεν περιορίζονται σε ζώα. Το βότανο αυτό έχει ανάλογη θεραπευτική δράση και σε ανθρώπους και αυτό το τεκμηριώνει ο συγγραφέας Bill Wead σε βιβλίο του, όπου έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητα του Lapacho. Δίνει παραδείγματα για ασθενείς, που θεραπεύτηκαν από καρκίνο μέσα μόνο σε δύο μήνες.

Αλλά και επίσημες μελέτες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σε εννέα καρκινοπαθείς, που είχαν κάνει ήδη συμβατικές θεραπείες, δόθηκε Lapachol σε υψηλές δόσεις για 20 έως 60 ημέρες. Και στους εννέα ασθενείς σημειώθηκε συρρίκνωση των όγκων και αντικειμενική βελτίωση της υγείας τους (όπως μείωση τού πόνου). Μάλιστα σε τρεις ασθενείς σημειώθηκε εξαφάνιση τού όγκου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι σε υψηλές δόσεις το Pau d’ arco μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία, ιλίγγους, διάρροια και εμετό.

 

Πράσινο τσάι

greentea.jpg

Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες. Σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προφυλάσσουν και από τον καρκίνο του δέρματος, χάρη στην ιδιότητά τους να «διορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Tip: Εντάξτε στην καθημερινότητά σας 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι.

 

 

 

Kρόκος Κοζάνης

krokos.jpg

Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και συνάμα θρεπτικά μπαχαρικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα και την αντικαρκινική του δράση. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Συν τοις άλλοις, ο κρόκος έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου. Επίσης, φημίζεται και για τη θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους. Ωστόσο, συμβάλλει στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης λόγω πάλι της περιεκτικότητας σε κροκίνη και κροκετίνη. Μετά από έρευνες, έχει αποδειχτεί και η αντιθρομβωτική του δράση, καθώς το εκχύλισμα του κρόκου προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.