Υδατάνθρακες: Τελικά παχαίνουν ή όχι;

 

bread_wood_308x230_logo_be_healthy.jpg



Όταν αναφερόμαστε στους υδατάνθρακες, μιλάμε για ουσίες που έχουν ως βάση τη γλυκόζη δηλαδή το κύριο καύσιμο κάθε κυττάρου και οργανισμού.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες υδατανθράκων οι απλοί και οι σύνθετοι.

  • Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη είναι χαμηλής διαιτητικής αξίας και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε άσπρο όσο και σε μαύρο χρώμα. 
  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αντίθετα, είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό και πρέπει να είναι μέρος κάθε υγιεινής δίαιτας.

Σχέση σύνθετων υδατανθράκων & ζάχαρης 

Υπάρχει σαφέστατη διαφορά μεταξύ της ζάχαρης και των σύνθετων υδατανθρακων, οι οποίοι συνήθως προέρχονται από το σιτάρι και τα παράγωγά του, αλλά και από το ρύζι, πατάτα, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, άρα οι υδατάνθρακες υπάρχουν σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, το ψωμί, οι πίτες αλλά και στα λαχανικά (φυτικές ίνες). 
 

salad_apple_308x230.jpg

Ήξερες ότι;

  • Διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη), δισακχαρίτες (σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη) και πολυσακχαρίτες (άμυλο, αμυλοπεπτίνες, κυτταρίνη), που είναι πολυμερή της γλυκόζης και συντίθενται στα φυτά.
  • Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 45 - 55% της ενεργειακής πρόσληψης. 
  • Είναι το τέλειο καύσιμο του οργανισμού και χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του (κίνηση των μυών, λειτουργία του εγκεφάλου, της μνήμης, σκέψης, συγκέντρωσης και πολλές άλλες). 
  • Η γλυκόζη, που είναι το «ενεργειακό νόμισμα» του οργανισμού, αποτελεί την τροφή του εγκεφάλου. Όταν στον αίμα υπάρχουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης (είτε από έλλειψη τροφής για πάνω από τέσσερις - πέντε ώρες, είτε από δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες) εμφανίζονται μυϊκή αδυναμία, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης. Παράλληλα, πεινάμε πολύ περισσότερο γι’ αυτό συνήθως και οδηγούμαστε σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού κι ιδιαίτερα τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος (δηλαδή σε θερμίδες), με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους που ενεργοποιείται με την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης μετά από ένα μεγάλο γεύμα (που έχει ακολουθήσει την πολύωρη έλλειψη τροφής).
  • Κατά καιρούς έχουν γίνει μαζί ή ξεχωριστά από τα λίπη το «μαύρο πρόβατο» της διατροφής. Αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση της ζάχαρης, αυτό είναι παντελώς ανακριβές. Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και περιέχουν ένα μέτριο ποσό θερμίδων συγκρινόμενοι με τα λίπη. Το πρόβλημα δημιουργείται περισσότερο από το πόσο τρώμε και όχι ακριβώς τι τρώμε, όταν φυσικά οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών είναι σωστές!
pasta_tomatoes_308x230.jpg

 

Συμπέρασμα!

Η κατανάλωση υδατανθράκων όταν είναι ισορροπημένη, ποιοτική και γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω των ενδιάμεσων γευμάτων - σνακ) όχι μόνο δεν κινδυνεύουμε να παχύνουμε, αλλά ενεργοποιούμε την απώλεια βάρους, την καύση του λίπους και εμποδίζουμε την υπερκατανάλωση τροφής, ενώ παράλληλα έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα.