Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας;

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται δυναμικά σε διάφορους κλάδους. Ποιες είναι οι ευκαιρίες που φέρνει, αλλά και οι προκλήσεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων;

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται δυναμικά σε διάφορους κλάδους. Ποιες είναι οι ευκαιρίες που φέρνει, αλλά και οι προκλήσεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων;

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) φέρνει σημαντικές αλλαγές στις ζωές μας. Αυτές δεν αφορούν μονάχα τις δυνατότητες των gadgets και τις καταναλωτικές επιλογές μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Τι ευκαιρίες και προκλήσεις αναδύονται για τους εργαζόμενους;


Ένα νέο εργασιακό περιβάλλον

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει σταδιακά εφαρμογή με διάφορους τρόπους σχεδόν σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. 

Από την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την παραγωγή, βλέπουμε συνεχώς να εμφανίζονται νέα εργαλεία

Στόχος είναι αυτά να αυτοματοποιήσουν διάφορες διαδικασίες, να αυξήσουν την παραγωγικότητα μίας επιχείρησης και να βελτιστοποιούν το εκάστοτε έργο.


Οι ευκαιρίες για έναν εργαζόμενο

Κάθε εργαζόμενος έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος όλων αυτών των αλλαγών και να επωφεληθεί σε πολλά επίπεδα.

Κλειδί γι’ αυτό είναι να αποδεχτεί το γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται λειτουργικό μέρος της καθημερινότητάς του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επενδύσει χρόνο ώστε να εξοικειωθεί με τα νέα αυτά εργαλεία μέσα από courses, αλλά και να είναι δεκτικός στις εταιρικές εκπαιδεύσεις ανεξάρτητα της ηλικίας και της εμπειρίας του. 

Με αυτό τον τρόπο, πολλές από τις καθημερινές υποχρεώσεις αυτοματοποιούνται πλήρως και μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο όγκος της εργασίας. Έτσι, ο χρόνος που κερδίζεται μπορεί να διοχετευτεί στην προετοιμασία ενός νέου project.

Παράλληλα, οι αναλύσεις υψηλής ακρίβειας μπορούν να παρουσιάσουν μία διαφορετική εικόνα για τον κόσμο και τον κλάδο. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογή και στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων τόσο για τα χαμηλόβαθμα όσο και για τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ποιες είναι, όμως, οι προκλήσεις;

Η ως τεχνολογία ουσιαστικά επιφέρει επιτάχυνση στην παραγωγή και νέες απαιτήσεις

Πολλοί φοβούνται πως θα χαθούν θέσεις εργασίας, όμως στην ουσία θα μετασχηματιστούν οι ανάγκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει πως κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με την AI και να «μιλάει» τη γλώσσα της, καθώς αυτό θα χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

Ένα βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι κατανοητό μόνο από ένα στέλεχος του HR, αλλά να μπορεί να διαβαστεί «σωστά» και από μία εφαρμογή η οποία θα αναλάβει ενδεχομένως τη διαλογή σε πρώτο επίπεδο.

Παράλληλα, είναι σημαντικό ο κάθε εργαζόμενος να μάθει να επικοινωνεί σωστά με τα νέα εργαλεία AI, μέσω από τα διάφορα prompts που τους παρέχει. Όσο μεγαλύτερη σαφήνεια και περισσότερη πληροφορία έχουν, τόσο το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερης ακρίβειας.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει πάντα να ελέγχει οτιδήποτε δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να είναι σίγουρος για την ποιότητα και την ορθότητα

Τέλος, είναι αναγκαίο να μπαίνει στη διαδικασία αναπροσαρμογής όταν κρίνεται αναγκαία, καθώς αρκετές φορές η AI αδυνατεί να ενσωματώσει κάποια χαρακτηριστικά ή πολύ εξειδικευμένα αιτήματα.