ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα της Edenred για το ιδανικό γεύμα: Από Ελλάδα μέχρι Βραζιλία, αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για μια καλή διατροφή;

Πόσο διαρκεί το γεύμα ενός Έλληνα σε σύγκριση με το γεύμα ενός Γάλλου; Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το διάλειμμα για μεσημεριανό από τη μια ήπειρο στην άλλη; Πού συνηθίζουν να τρώνε οι εργαζόμενοι; Το φαγητό είναι θέμα υγείας ή απόλαυσης για αυτούς;

Η Edenred δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, με τίτλο «Ποιο είναι το ιδανικό γεύμα για εσάς;» που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2.500 εργαζομένους της εταιρείας σε 14 χώρες παγκοσμίως. Σκοπός της έρευνας, να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το φαγητό και να προσαρμοστεί αναλόγως η πρωτοβουλία της Edenred σχετικά με την προώθηση της υγιεινής διατροφής, μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει περισσότερο από μια δεκαετία πριν, με το πρόγραμμα για το ιδανικό γεύμα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει πόσο ποικίλουν οι διατροφικές μας συνήθειες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Edenred Ελλάδος, κ. Ι. Κολοβός, σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: “τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα έχουμε εντάξει σε μεγάλο βαθμό συνεπείς και υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Όλοι εμείς στην Edenred παραμένουμε σταθερά δίπλα στους εργαζομένους, και μέσω των λύσεών μας στόχος μας είναι να προσφέρουμε συνεχώς περισσότερες και πιο έξυπνες επιλογές που βελτιώνουν τόσο τη διατροφή μας όσο και την καθημερινότητά μας συνολικά”.

Διάλειμμα για μεσημεριανό: Ουσιώδης παράγοντας ευεξίας εν ώρα εργασίας

Τι είναι αυτό που κάνει ένα διάλειμμα για μεσημεριανό επιτυχημένο; Το να έχει μια επαρκή χρονική διάρκεια μέσα στην εργάσιμη μέρα! Εξάλλου, η διάρκεια του διαλείμματος για μεσημεριανό μπορεί να ποικίλει από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων το διάλειμμα διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά, ενώ στην περίπτωση της Βραζιλίας και της Γαλλίας διαρκεί πάνω από τρία τέταρτα της ώρας. Όπου δεν ισχύει αυτό, οι λόγοι είναι συνήθως πολιτισμικοί. Όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, όπου το μεσημεριανό δεν αποτελεί το κυρίως γεύμα της ημέρας και συνεπώς το διάλειμμα για περίπου το 73% των εργαζομένων διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά.

Το 41% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται τον χρόνο που διαθέτουν για το διάλειμμα για μεσημεριανό ως σημαντικό χρόνο χαλάρωσης, πολύ περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι απλώς ως χρόνο για την κάλυψη μιας φυσικής ανάγκης -αντίληψη που επικρατεί σε χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ- ή ως χρόνο κατά τον οποίο μοιράζονται μια κοινή εμπειρία με άλλους, αντίληψη που σε πολλές περιπτώσεις αφορά αποκλειστικά την προσωπική ζωή και το δείπνο.

Για τον λόγο αυτό, στο 50% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι εργαζόμενοι προτιμούν να επισκέπτονται εστιατόρια για το μεσημεριανό, με εξαίρεση τον αγγλόφωνο κόσμο, όπου ευημερούν οι παραγγελίες απ’ έξω. Αντιθέτως, εννιά στους δέκα Ιταλούς επισκέπτονται εστιατόριο για το μεσημεριανό τους γεύμα αρκετές φορές την εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος του διαλείμματος για μεσημεριανό είναι περιορισμένος και δεν πρέπει να σπαταλιέται! Γι’ αυτό και η εγγύτητα είναι το βασικό κριτήριο ως απάντηση στην κλασική ερώτηση «Πού θα φάμε σήμερα;», με δεύτερο κριτήριο την ταχύτητα εξυπηρέτησης (77%) και τις τιμές (75%). Ως εκ τούτου οι κινητές καντίνες έρχονται πρώτες σε προτίμηση, μιας και πληρούν και τα τρία αυτά κριτήρια.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό μέλημα

Εκτός δουλειάς, το γεύμα εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική στιγμή της μέρας των εργαζομένων: τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων μαγειρεύουν οι ίδιοι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την τάση Κάντο Μόνος Σου, ακόμα και στην κουζίνα. Όσο για τις υπόλοιπες επιλογές, δηλαδή τις παραγγελίες απ’ έξω και τα έτοιμα γεύματα, αυτές παραμένουν δημοφιλείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και, κυρίως, στις ΗΠΑ. Μόνο το 36% των Αμερικανών θεωρεί ότι το μείζον θέμα διατροφής στη χώρα τους επηρεάζει την υγεία τους - αντιθέτως περιγράφουν τη διατροφή τους ως παράγοντα ικανοποίησης της όρεξής τους (σε σύγκριση με 54% του συνόλου των ερωτηθέντων). Η επίδραση στην υγεία αναφέρεται περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες ή εκείνες με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη (ΗΠΑ, Ιαπωνία), ενώ το φαγητό ως κάλυψη βασικών αναγκών είναι κάτι που αναφέρεται περισσότερο στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα.

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τα γεύματα εκτός χώρου εργασίας είναι ότι η επιμόρφωση για την υγιεινή διατροφή είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια. Το 89% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικογένεια είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, σε σύγκριση με το 53% που θεωρεί υπεύθυνα τα ΜΜΕ και το 52% που θεωρεί υπεύθυνα τα σχολεία, πολύ μπροστά από τις δημόσιες αρχές, τις οποίες μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ονοματίζει ανάμεσα στους τρεις βασικούς «παίκτες» στον τομέα της επιμόρφωσης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάνουν συνήθως διάλειμμα για μεσημεριανό στη δουλειά, και αν και περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι είναι «χρόνος χαλάρωσης», η πλειοψηφία δηλώνει ότι ξοδεύουν λιγότερο από 30 λεπτά για αυτό, ενώ το δείπνο αποτελεί το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Επιπλέον, το φαγητό είναι οικογενειακή υπόθεση: 67% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δειπνούν με τις οικογένειές τους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η οικογένεια έχει την κύρια ευθύνη για τη διατροφική επιμόρφωση σύμφωνα με το 83% των ερωτηθέντων.

Οι Έλληνες τείνουν να καταναλώνουν εγχώρια προϊόντα: Το 59% από αυτούς προτιμά ελληνικά προϊόντα όταν αγοράζει τρόφιμα.

Όσον αφορά την επιλογή μέρους για φαγητό, η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου χρησιμοποιούν ακόμα οδηγούς εστιατορίων.

Οι ερωτηθέντες δίνουν επίσης ιδιαίτερη σημασία στο μενού (είδος κουζίνας και ποικιλία).

Φαγητό έξω ή μέσα;

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι όταν οι Έλληνες επιλέγουν εστιατόριο, πρώτο κριτήριο αποτελεί η ποικιλία του μενού, ενώ ακολουθούν οι τιμές και το είδος κουζίνας. Επιπλέον, όταν οι Έλληνες ψωνίζουν τρόφιμα, πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτούς αποτελεί η φρεσκάδα των προϊόντων. Ακολουθούν οι τιμές, η ποικιλία και το είδος των συστατικών.