Aντικαταθλιπτικά της φύσης!

4.jpg

Σειρά πειραμάτων που έχουν διενεργηθεί, δείχνουν πως υπάρχουν φυσικοί τρόποι καθησυχασμού του εγκεφάλου και ανακούφισης από το στρες. Για τις ήπιες μορφές κατάθλιψης - δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες - ενδέχεται να φανούν χρήσιμα κάποια φυσικά προϊόντα.

1) Προβιοτικά
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ένα κοινό στέλεχος προβιοτικών (Lactobacillus rhamnosus) χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, προωθεί ήρεμο ύπνο, ελαχιστοποιεί το άγχος και ανακουφίζει την κατάθλιψη.
Διατροφικές πηγές: γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο σε πήλινο δοχείο, κεφίρ 
 

2) Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Απαραίτητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου! Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, ενώ μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωσαν τάσεις αυτοκτονίας και βελτίωσαν τη γενικότερη ευημερία.
Διατροφικές πηγές: σπόροι  λιναριού ή λινέλεαιο, σπόροι Chia, καρύδια, ταχίνι, αβοκάντο, ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, αντσούγιες).
 

3) Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Κάθε ιστός στο σώμα έχει υποδοχείς βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη σε κάθε επίπεδο για να λειτουργήσει το σώμα, καθώς ενεργοποιεί τα γονίδια που ρυθμίζουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Διατροφικές πηγές: σαρδέλες, τόνος, σολωμός, ρέγκα φρέσκια

1.jpg

4) Φρούτα
Οι μπανάνες, η παπάγια, τα ακτινίδια και το μάνγκο είναι τροφές πλούσιες σε ένζυμα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευχαρίστησης που παράγει ο οργανισμός μας. 

5) Κακάο
Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση πικρής μαύρης σοκολάτας με την έκκριση των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού.

6) Kρόκος Κοζάνης
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιβεβαιώνουν και επιστημονικά την ευεργετική δράση του αποστάγματος σαφράν για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση του. 

Πώς το χρησιμοποιούμε: Μπορούμε να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό. Εναλλακτικά, προσθέτουμε τακτικά μια μικρή ποσότητα στο φαγητό μας.

7) Ρίζα του τζίνσενγκ
Xρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην ανατολίτικη ιατρική για την αντικαταθλιπτική της δράση. Στη Δύση, το τζίνσενγκ έχει επικρατήσει κυρίως ως τονωτικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, καθώς και ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού, ενώ τον βοηθά να αντεπεξέλθει καλύτερα στο στρες. Θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες και μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. 

Πώς το χρησιμοποιούμε: Σιγοβράζουμε 3 γρ. ρίζας τζίνσενγκ σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλες ή κάψουλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

3.jpg

Τέλος, εξυπακούεται πως η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, ειδικά η γιόγκα, μέσω των αναπνοών, της συγκέντρωσης, αλλά και της χαλάρωσης που προσφέρουν οι τεχνικές της, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση της ζωτικότητας του οργανισμού.