Πάσχα: Η επιστροφή!

Μετά από ένα ξέγνοιαστο τετραήμερο, τις εκδρομές στην εξοχή, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά, το τσουρέκι, το κρέας και το οινόπνευμα που καταναλώθηκε, πολλοί θα θελήσουν να καταφύγουν σε δίαιτες για να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας «θυμάται»! Σύμφωνα με τη θεωρία προκαθορισμένου βάρους, το σώμα μας δεν ξεχνάει το βάρος που μας «ταιριάζει», που είχαμε δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, χωρίς να κάνουμε υπερβολές (είτε δίαιτα, είτε υπερφαγία). Αντιθέτως, έχει διαπιστωθεί ότι μετά από συνεχείς δίαιτες και διακοπή αυτών, φτάνουμε σε μεγαλύτερο βάρος από το αρχικό.

Στην περίπτωση που η περίσσεια από τα φαγοπότια του Πάσχα είναι μεγαλύτερη από 3-4 κιλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο διατροφολόγο για να μας καθοδηγήσει σωστά, σταθερά και ανώδυνα στην απώλεια των περιττών κιλών και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και για θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Συνεπώς, το σωστό είναι να μιλάμε για βελτίωση της διατροφής και όχι για προσπάθεια απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους είναι η «παρενέργεια» της σωστής διατροφής!

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε διατροφή, καλό είναι να σκεφτείτε πρώτα

  • Ποιος είναι ο στόχος σας;
  • Ποιο είναι το κίνητρό σας;
  • Είστε έτοιμοι;
  • Αν θέλετε να μειωθεί το σωματικό σας βάρος, ποια τα υπέρ και τα κατά της ελάττωσης βάρους;

Για να είναι επιτυχής η προσπάθειά σας, πρέπει

  • Να ενεργοποιηθεί η φυσιολογία του σώματος (να αποκατασταθεί η λειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης πείνας – κορεσμού του οργανισμού)
  • Να μην εξαρτάστε από τον διαιτολόγο
  • Να επιτευχθεί διατροφική αποκατάσταση (πχ κάλυψη διατροφικών ελλείψεων ή αποκατάσταση βιοχημικών ισορροπιών)
  • Ο ρυθμός απώλειας βάρους να είναι αργός (2, το πολύ 4 κιλά το μήνα)
  • Δεν ισχύει το “ΝΟ PAIN NO GAIN”

Το βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι όχι η απώλεια βάρους αλλά η διατήρηση του μειωμένου βάρους. Το ζητούμενο είναι η σωστή διατροφή και όχι η δίαιτα!

Συνήθως όταν κάποιος κάνει δίαιτα, βρίσκεται σε κατάσταση στρες και όταν μειώνεται απότομα το βάρος αυτό δεν είναι λίπος. Επίσης, με την απότομη μείωση του βάρους μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός, οπότε όπως πολύ γρήγορα μειώθηκε το βάρος έτσι γρήγορα μπορεί να επανακτηθεί. Το γεγονός αυτό φέρνει απογοήτευση κατά συνέπεια μειώνεται η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Αυτό τον οδηγεί σε υπερφαγία και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού βάρους. Ξανακάνει στερητική δίαιτα και πέφτει σ΄ έναν φαύλο κύκλο...

Βασικός στόχος είναι τελικά να μάθουμε να «ακούμε» τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης πείνας κορεσμού και ίσως να τον επιδιορθώσουμε, εάν έχει διαταραχθεί!