Τι είναι το burnout ή αλλιώς επαγγελματική εξουθένωση και πώς αντιμετωπίζεται;

Burnout αντιμετωπίζουν αρκετοί εργαζόμενοι στις μέρες μας. Με ποιος τρόπους μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

Burnout αντιμετωπίζουν αρκετοί εργαζόμενοι στις μέρες μας. Με ποιος τρόπους μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν πως φτάνουν στα όριά τους και δεν μπορούν πλέον να είναι παραγωγικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένοι και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγούνται σε παραίτηση


Σε τι οφείλεται το burnout;

Η εργασιακή εξουθένωση είναι ένα σύνθετο εργασιακό φαινόμενο, το οποίο αναγνωρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία το άτομο όχι μόνο εργάζεται υπερβολικά για μεγάλα διαστήματα, αλλά βιώνει παράλληλα έντονη ψυχολογική πίεση. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά να νιώθει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας και έλλειψη όρεξης για κάθε δραστηριότητα, όπως επίσης και να αναπτύσσει μία αρνητική στάση ζωής μαζί με προ-καταθλιπτικά συμπτώματα.


Ποια είναι τα σημάδια του burnout;

  • Εκνευρισμός κατά την εργασία ή μετά από αυτή
  • Συχνά κακή διάθεση
  • Ψυχική εξάντληση
  • Απουσία ενθουσιασμού για οτιδήποτε
  • Αδιαφορία για την ίδια τη δουλειά
  • Έντονο άγχος
  • Διαταραχές ύπνου
  • Απώλεια όρεξης για το φαγητό
  • Πεπτικά ζητήματα
  • Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
  • Κατάθλιψη


Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις φτάσει στα όρια σου;

Στη δουλειά μας είναι φυσιολογικό όλοι να νιώσουμε κάποια στιγμή κόπωση. Άλλωστε, δεν είναι όλες οι εβδομάδες ίδιες. Αν νιώθεις ένα συνδυασμό από τα παραπάνω ή γενικότερα μία ξαφνική αποστροφή για την εργασία σου η οποία διογκώνεται με τον χρόνο, τότε μάλλον βιώνεις εργασιακή εξουθένωση.


Τα βήματα για την αντιμετώπιση

Το σημαντικό είναι να μη σε καταβάλλει πλήρως το burnout, καθώς για όσο μεγαλύτερο διάστημα το βιώνεις τόσο πιο έντονες θα είναι οι επιπτώσεις του. Από τη στιγμή που εντοπίζεις και αναγνωρίζεις το πρόβλημα, βρίσκεσαι ήδη στη διαδικασία επίλυσης. 

Παρακάτω μερικές στρατηγικές για κάθε εργαζόμενο:


Αξιοποίησε κάθε διάλειμμα 

Αύξησε τα micro-breaks και ολοκλήρωσε το κανονικό σου διάλειμμα δίχως να βρίσκεσαι μπροστά από κάποια οθόνη ή να συζητάς για τη δουλειά.


Θέσε όρια

Όσο σημαντική και αν είναι η καριέρα σου, διατήρησε τα όρια και μην την αφήσεις να καταλαμβάνει χώρο από την προσωπική ζωή σου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ασκείς και το δικαίωμά στην αποσύνδεση.


Συζήτησε με τον manager σου

Πολλές φορές οι ανώτεροι δεν καταλαβαίνουν πως έχουμε φτάσει στα όριά μας. Εκεί, οφείλεις να κάνεις μία συζήτηση μαζί τους και να τους εξηγήσεις τις δυσκολίες των projects που διαχειρίζεσαι και τους χρόνους που πραγματικά εργάζεσαι. Ξεκαθάρισε πως χρειάζεσαι βοήθεια και θα βρεθεί μία λύση.


Προγραμμάτισε διακοπές

Δεν έχει σημασία αν είναι off season, βάλε άμεσα μία άδεια και κάνε ένα ταξίδι. Η αλλαγή παραστάσεων θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις από τα άγχη της δουλειάς.


Αύξησε τη σωματική δραστηριότητα

Η σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος σου, θα βελτιώσει την αναπνοή σου και θα σε κάνει να εστιάζεις ξανά σε έναν σκοπό.


Αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία, ώστε να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συναισθημάτων, αλλά και στην δημιουργία ορίων.