ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΑΚΟΜΗ (The power of “NOT YET”)

Μήπως σκέφτεσαι ότι δεν τα κατάφερες;
Μήπως νιώθεις ότι έχεις αποτύχει να αποδείξεις τι αξίζεις;
Θα σε βοηθήσει πολύ να προσθέσεις τη μαγική λέξη ΑΚΟΜΗ σε συνέχεια του ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ.


Η μαγική λέξη «ΑΚΟΜΗ» στη Νοοτροπία Ανάπτυξης 

Μήπως σκέφτεσαι ότι δεν τα κατάφερες; 
Μήπως νιώθεις ότι έχεις αποτύχει να αποδείξεις τι αξίζεις; 

Θα σε βοηθήσει πολύ να προσθέσεις τη μαγική λέξη ΑΚΟΜΗ  σε συνέχεια του ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ. Ναι σωστά το αντιλαμβάνεσαι, πες δυνατά από μέσα σου «ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΑΚΟΜΗ». Υπάρχει μεγάλη πολυτέλεια πίσω από το «όχι ακόμη», μην παγιδεύεσαι στην τυραννία του τώρα.

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Carol Dweck, Καθηγήτρια στο Stanford University έχει κάνει τεράστια έρευνα σχετικά με τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε όσους έχουν «Νοοτροπία Ανάπτυξης» (Growth Mindset) και σε όσους έχουν Σταθερή Νοοτροπία (Fixed Mindset). Μέσα από διαδοχικές μελέτες διαπίστωσε πως όσοι είχαν Σταθερή Νοοτροπία απέφευγαν τις δυσκολίες, ένιωθαν αβοήθητοι, συνέχιζαν να κάνουν τις ίδιες τακτικές και τελικά εγκατέλειπαν. Ενώ όσοι είχαν την Νοοτροπία Ανάπτυξης όταν έπεφταν σε αποτυχίες  ανέπτυσσαν ανθεκτικότητα, καλλιεργούσαν προσωπικά δυνατά σημεία, προσπαθούσαν ξανά και δοκίμαζαν νέες πρακτικές. Στη δεύτερη περίπτωση υπερίσχυε η στάση «δεν τα κατάφερα ακόμη». Οι έρευνες καταλήγουν πως κάθε φορά που βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης για να πετύχουμε κάτι πιο δύσκολο, οι νευρώνες του εγκεφάλου μας  φτιάχνουν δυνατότερους συνδέσμους και με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε εξυπνότεροι  και ικανότεροι μέσα από την προσπάθεια και την αυξημένη δυσκολία.


Τα λάθη μας είναι ο πιο δίκαιος και σκληρός δάσκαλός μας 

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι πτώσεις  και οι ήττες πονάνε. Πόσο στενόχωρο είναι να ακούς ανθρώπους να επιζητούν διακαώς την ΑΡΙΣΤΗ απόδοση, να μπλοκάρουν ή να εγκαταλείπουν στις δυσκολίες, να σταματούν να ονειρεύονται γιατί νιώθουν πως δεν αξίζουν ή είναι «λίγοι» αφού απέτυχαν σε ένα έργο, έφεραν χαμηλούς δείκτες, έχασαν μια προαγωγή... Πληγώνεται τόσο πολύ το «εγώ» τους και χάνουν τον κόσμο όταν δεν πετυχαίνουν πιστεύοντας πως οι ικανότητες δύσκολα αλλάζουν.

Όμως τα λάθη μας είναι σκληρός και δίκαιος δάσκαλος για τον καθένα. Όταν ζεις χωρίς να μετανιώνεις για τα λάθη σου είναι σαν να πιστεύεις πως δεν έχεις τίποτα άλλο να μάθεις ή πως δεν μπορείς να επανορθώσεις. Πώς να αναγεννηθείς λοιπόν όταν το βάζεις στα πόδια; 

 

Βρες το θάρρος να ξαναγράψεις την ιστορία σου

Μήπως λοιπόν να το πάρεις αλλιώς; Επίλεξε να σκέφτεσαι πως δεν πέτυχες αυτό που στόχευες ΑΚΟΜΗ. Βρες το θάρρος να μπεις ξανά στην ιστορία σου, πάρε την ευθύνη και κέρδισε το δικαίωμα να την ξαναγράψεις μέχρι να ευχαριστηθείς με το αποτέλεσμα. Οι ικανότητες αναπτύσσονται με την συγκέντρωση, την παρακίνηση, την πρακτική εξάσκηση σε δραστηριότητες εκτός της ζώνης άνεσης. Εσύ γράφεις την ιστορία σου. Αν παρασυρθείς συναισθηματικά από την οδύνη της αποτυχίας, θα αφήσεις την ιστορία αυτή να ελέγχει τη συνέχεια σου, όσο θα επανέρχεσαι σε αυτήν φέρνοντάς την στο προσκήνιο.

 

5 συμβουλές για να αναπτύξεις Νοοτροπία Ανάπτυξης 

Στην προσπάθεια σου να ταξιδέψεις επιτυχώς στη χώρα του «ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ» θα σε  βοηθήσουν οι 5 ακόλουθες συμβουλές :

  1. Συγχώρησε τον εαυτό σου για τα λάθη, τις αποτυχίες, τις αστοχίες… Είσαι άνθρωπος σε εξελικτική διαδικασία, δεν είσαι Θεός. Πρόσφερε απλόχερα κατανόηση και τρυφερότητα ΕΣΥ σε ΣΕΝΑ. Η αυτό-συγχώρηση είναι κίνηση αυτοεκτίμησης. Μην ταυτίζεις τον εαυτό σου με το λάθος. Δε σε καθορίζει η ήττα. Είναι μια απειροελάχιστη κουκίδα στο βιβλίο της ζωής σου. Μην επιτρέπεις να γίνει κεφάλαιο, πόσο μάλλον τίτλος. Η συγχώρηση του εαυτού συνδέεται με υψηλά επίπεδα ευεξίας, παραγωγικότητας, θετική στάση, συγκέντρωση, καλές σχέσεις!
  2. Μάθε να αναγνωρίζεις την αξία της ήττας ή του λάθους. Με μπόλικη επεξεργασία σκέψου σε βάθος τι έκανες, για ποιους λόγους το έκανες, βρες το μάθημα που σου δίνει η συγκεκριμένη εμπειρία. Επανεξέτασε, βρες πού χρειάζεσαι αναβάθμιση, τι θα άλλαζες αν ο χρόνος γύριζε πίσω...
  3. Κοίτα κατάματα τα συναισθήματά σου. Μην αφήνεις την ενοχή, την απογοήτευση, τον θυμό να σε ελέγχουν. Δες την ευκαιρία πίσω από το αρνητικό συναίσθημα. Πόσο θα σε βοηθούσε να σκέφτεσαι πως η δυσφορία αυτή σε επισκέπτεται προσωρινά για να σε αφυπνίσει να δώσεις προσοχή σε όσα δεν πάνε καλά; Έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το δυσάρεστο συναίσθημα. Άκου τα συναισθήματά σου και δάμασε τον τίγρη μέσα σου. Τι θα καταφέρεις αν ποτίσεις τους σπόρους του θυμού μέσα σου; Σκέψου πως πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει από αντίστοιχες περιστάσεις αλλά κατάφεραν να μείνουν ήρεμοι, να ανασυγκροτηθούν και στο τέλος να θριαμβεύσουν. Τα συναισθήματά σου είναι μέρη του εαυτού σου, θέλουν φροντίδα και αποδοχή.
  4. Μίλα όμορφα στον εαυτό σου. Το υποσυνείδητό σου ακούει όσα μουρμουρίζεις στο «μέσα» σου και δρομολογεί εξελίξεις. Πες με επιείκεια «Παρατηρώ πως νιώθω θυμό και απογοήτευση που δεν τα κατάφερα. Ας δώσω χρόνο στον εαυτό μου να επεξεργαστώ τι έκανα, να προετοιμαστώ και να εξασκηθώ, ώστε να τα πάω πολύ καλύτερα στο μέλλον».
  5. Προχώρα μπροστά. Μην μένεις στο λάθος. Πλαισίωσε τον εαυτό σου με πρόσωπα και δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Φρόντισε να νιώθεις ανάλαφρα. Απόφυγε να συναναστρέφεσαι χειριστικούς ή τοξικούς ανθρώπους. Θυμήσου πως γράφεις τη δική σου ιστορία με τη δική σου ταχύτητα και το δικό σου μελάνι. Δεν ζεις απλά για να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εσένα.

 

Εκτίμησε την αποτυχία σου για να έρθει η σειρά σου να νικήσεις

Θα τα πας περίφημα αν εκτιμήσεις αληθινά την αποτυχία σου. Δεν συνέβη τυχαία. Είναι ευλογημένη πάντα. Είναι απαραίτητη γέφυρα για να περάσεις στην όχθη της επιτυχίας. 

Το «ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ» θα γίνει αργότερα «ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΕΙΡΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ». Γιατί το αξίζεις! Μπορείς να διαμορφώσεις δυναμικό επιτυχίας, δημιουργίας, ηγεσίας.

IMG_0451_pp-1-(1).png

Έλενα Μητσιμπόνα, PCC ICF
Managing Director Secret Key
e.mitsibona@secretkey.gr