Δεν κέρδισα την προαγωγή: Να μείνω ή να φύγω;

Η απώλεια της προαγωγής δεν αντανακλά την αξία σου ούτε το δυναμικό της εξέλιξής σου.
Ο τρόπος που αντιδράς σε ότι συμβαίνει και η ενέργεια που βάζεις στην επιλογή που θα κάνεις είναι τα στοιχεία που θα σε βγάλουν νικητή και δικαιωμένο, όποια απόφαση κι αν πάρεις.
 

Αντιμέτωπος με δυσάρεστα συναισθήματα

 

Τελικά ανακοινώθηκε πως ένας άλλος συνάδελφος κέρδισε την πολυπόθητη προαγωγή. Σκοτεινιάζουν όλα, τρελαίνεσαι, νιώθεις την αδικία να παίζει τραμπολίνο στο στομάχι σου, θέλεις να εκτονώσεις τον θυμό σου αλλά δε σε βοηθά το πλαίσιο... Περίμενε, τώρα που γεννιέται ένας σωρός αρνητικών συναισθημάτων χρειάζεται πρώτα να πάρεις τον χρόνο σου και να μη λειτουργήσεις σε καμία περίπτωση εν θερμώ. 


Πρώτα φρόντισε τον θυμό σου

Έχεις επισκέψεις. Μόλις προσγειώθηκαν στα μέρη σου ο θυμός, η θλίψη, η ανασφάλεια, η απογοήτευση. Μη λες και μην αποφασίζεις τίποτα όσο είσαι θυμωμένος. Φρόντισε τον εαυτό σου, πάρε σταθερές ,ήρεμες και βαθιές αναπνοές, απομακρύνσου, περπάτα συνειδητά, δώσε χρόνο να εκτονωθούν τα δυσάρεστα συναισθήματα εκτός εργασίας. Αργότερα θα επανέλθει η διορατικότητά σου και θα είναι πιο πιθανό να μπορέσεις να δεις την πραγματική φύση των πραγμάτων. Η απώλεια της προαγωγής δεν αντανακλά την αξία σου ούτε το δυναμικό της εξέλιξής σου. 


Ζήτησε feedback από τον Manager σου και διερεύνησε το «γιατί»

Ίσως η ηγεσία της εταιρίας να πιστεύει πως δεν είσαι ακόμη ώριμος για τη συγκεκριμένη θέση. Ίσως να προγραμματίζουν κάποια άλλη θέση για σένα ή μπορεί ακόμη και να είσαι πολύτιμος σε ότι κάνεις τώρα. Ενδέχεται ωστόσο να μην έχεις ακόμη τα κατάλληλα functional ή soft skills που απαιτεί η νέα θέση ή να  φοβούνται ότι αν σε προάγουν και επενδύσουν σε σένα θα τους αφήσεις σύντομα για μια καλύτερη ευκαιρία… 
Πολλά «μπορεί» & «ίσως» ενδέχεται να συνυπάρχουν μεμονωμένα ή συμπληρωματικά πίσω από την απόφαση. Μη γίνεσαι θύμα εσφαλμένων αντιλήψεων και μην θωρακίζεσαι στη φωλίτσα του γραφείου σου, κρατώντας  μέσα σου ερωτηματικά. Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις feedback για να κερδίσεις αυτογνωσία και να επεξεργαστείς τα ζητούμενα για να διαμορφώσεις τα μελλούμενα. Πάρε τις πληροφορίες που σου δίνονται με δεκτικότητα και μάθε καλύτερα τον εαυτό σου. Αναζήτησε να δεις πώς εκλαμβάνεσαι από τους άλλους μέσα από όσα λες, όσα κάνεις και  επικοινωνείς. Να θυμάσαι πως όσο πιο πρόθυμος, ευέλικτος, ανοιχτός είσαι στο feedback, τόσο πιο πολύ ανεβαίνεις στην εκτίμηση των συνεργατών και της Διοικητικής ομάδας. Εδώ ταιριάζει απόλυτα αυτό που είπε ο Επίκτητος «Δεν έχει σημασία τι σου συμβαίνει αλλά πως αντιδράς εσύ σε αυτό».


Σχεδίασε πλάνο καριέρας

Σε κάθε περίπτωση είσαι εσύ που θα υπερασπιστείς την εξέλιξή σου μέσα από ανασυγκρότηση και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της καριέρας σου. Θα σε βοηθήσουν κάποιες συνεδρίες Career Coaching αλλά ακόμη και αν ξεκινάς μόνος σου να χαρτογραφήσεις τους επόμενους στόχους σου θα σε βοηθήσει να συνυπολογίσεις τις ακόλουθες διαστάσεις:
Προσδιόρισε τα δυνατά σου σημεία, τα ταλέντα, τις δεξιότητές που έχεις αποκτήσει

  • Σκέψου ελεύθερα που θα ήθελες να βρίσκεσαι στο μέλλον. Ποια σενάρια εξέλιξης καριέρας μπορούν να αποτελέσουν μια ελκυστική λίστα για σένα; 
  • Τι χρειάζεται να έχεις πετύχει ενδιάμεσα; Ποιοι είναι οι προοδευτικοί στόχοι- σταθμοί της πορείας που θέλεις να δημιουργήσεις; Πού θα στρατοπεδεύεις ενδιάμεσα μέχρι να φτάσεις στην κορυφή σου; 
  • Ποιες νέες δεξιότητες χρειάζεται γενικότερα να στοχεύσεις να αναπτύξεις για το συγκεκριμένο μονοπάτι καριέρας;
  • Ποιες δεξιότητες θα βάλεις σε άμεση προτεραιότητα να βελτιώσεις για να προχωρήσεις στην κατάκτηση του αμέσως επόμενου στόχου καριέρας; 


Πόσο αφοσιωμένος νιώθεις στη συγκεκριμένη εταιρία;  

Στη συνέχεια σκέψου πώς αξιολογείς την ικανοποίησή σου από τη συγκεκριμένη εταιρία ως εργασιακό μέρος. Πόσο πιστεύεις στην αποστολή της εταιρίας και πόσο κοντά είσαι με τις αξίες της συγκεκριμένης εργασιακής κουλτούρας; 
Πόσο συχνά σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να μετακινηθείς κάπου αλλού; Πόσο ενδυναμωμένος νιώθεις; Πόσο αξιόλογη και γεμάτη νόημα είναι η συγκεκριμένη απασχόληση; Πόσο δυνατή εμπιστοσύνη νιώθεις από το Management της εταιρίας; Πόσο καλά αναγνωρίζεται σε αυτόν τον οργανισμό η καλή και η εξαιρετική απόδοση; 

  • Θα τους είναι εύκολο να σε αντικαταστήσουν; Πόσο σε χρειάζονται; 
  • Θα σου είναι εύκολο να τους αντικαταστήσεις; Πόσο τους χρειάζεσαι; 


Βάλε ενέργεια στην τελική σου απόφαση και προχώρα 

Οι απαντήσεις που θα δώσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν επιθυμείς να μείνεις ή να αποχωρήσεις για να αναζητήσεις ποιότητες και ευκαιρίες διαφορετικές αλλού. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η ενέργεια με την οποία θα επιλέξεις. Αν η απόφασή σου ληφθεί με θετικά δυνατή ενέργεια, τότε μεταγγίζεις αυτή την ενέργεια στην επιλογή σου, όποια κι αν είναι αυτή. Κατά συνέπεια θα είναι για σένα η πιο σωστή επιλογή…


Επικοινώνησε τους στόχους καριέρας σου στον οργανισμό 

Εφόσον ξεκαθαρίσεις μέσα σου ότι θέλεις να μείνεις είναι ευεργετικό να επικοινωνήσεις στην εταιρία τους στόχους σου για το μέλλον. Αν ο Manager σου δε γνωρίζει τί επιθυμείς και που θέλεις να φτάσεις πώς θα σε υπολογίσει για μελλοντικές προοπτικές που θα ανοιχθούν; Αν θέλεις να μετακινηθείς προς υψηλότερα ιεραρχικά επίπεδα, διερεύνησε λεπτομέρειες για τη θέση που επιθυμείς. Ρώτα για τις ευθύνες, τις απαιτούμενες δεξιότητες, τους στόχους και κατανόησε τις σχετικές προσδοκίες καλής απόδοσης.


Συνέχισε να αναπτύσσεις τις δεξιότητές σου

Μαθαίνοντας περισσότερα για τη θέση-στόχο που επιθυμείς να κερδίσεις στο μέλλον, θα μπορέσεις να χτίσεις ένα πλάνο ανάπτυξης δεξιοτήτων κρίσιμων για την επιτυχία σου. Βοήθα τον εαυτό σου με επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεκίνα να δείχνεις πρωτοβουλίες και ενδιαφέρον προς την επιθυμητή κατεύθυνση εξέλιξης.


Η κορυφή σου περιμένει να την υπερασπιστείς 

Στο τέλος κερδίζει αυτός που καταφέρνει να αναδείξει τις υγιείς δυνάμεις του με αυτοέλεγχο και συνειδητή ρότα προς την κορυφή που έχει ονειρευτεί. Γιατί όπως έχουν πει  διακεκριμένα δημιουργικά πνεύματα «την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις» (Οδυσσέας Ελύτης) ή «την ευτυχία αν δεν την βρεις την συνθέτεις εσύ ο ίδιος» (Dan Gilbert)! 

IMG_0451_pp-1-(1).png

Έλενα Μητσιμπόνα, PCC ICF
Managing Director Secret Key
e.mitsibona@secretkey.gr