Η Edenred παρουσίασε τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας Ικανοποίησης Εργαζομένων 2021

Βαθμός Συνολικής Ικανοποίησης ΕργαζομένωνΜε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου περισσότερα από 300 στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού τα σημαντικά ευρήματα της Πανελλήνιας Έρευνας Ικανοποίησης Εργαζομένων που πραγματοποίησε η Edenred. Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Focus Bari, υπό την αιγίδα της Edenred και του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος).

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την κ. Άννα Καραδημητρίου (VP, Customer Experience & Innovation για την Focus Bari) στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of work», όπου όσοι παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να μάθουν πρώτοι το βαθμό ικανοποίησης των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, στον τομέα των παροχών.

Στόχος της εν λόγω έρευνας ήταν να καταγραφούν οι συνθήκες εργασίας, ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων στη χώρα μας, η τρέχουσα κατάσταση, αλλά και οι προσδοκίες των ατόμων για την «επόμενη ημέρα» στον τομέα των παροχών. Στην έρευνα, που διήρκεσε από τις 7/12 έως τις 22/12/2021, συμμετείχαν 1.841 εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και εταιρείες (πολυεθνικές και ελληνικές) από όλη την Ελλάδα μέσω online ερωτηματολογίων.

Σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης, το 30% των εργαζομένων δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την σημερινή θέση εργασίας, με το ηλικιακό group έως 30 ετών να φαίνεται πως αποτελεί τη σημερινή πρόκληση των HR Managers, αφού το 29% εκφράζει δυσαρέσκεια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός συνολικής ικανοποίησης, παρά την υγειονομική κρίση, εμφανίζει αύξηση συγκριτικά με το 2019 κατά 0,1 μονάδα.

Οι 3  σημαντικότεροι παράγοντες ικανοποίησης  αφορούν στο «Αντικείμενο Εργασίας», στο «Αίσθημα Ασφάλειας»  και στην «Υποστήριξη από τον Προϊστάμενο». Στον αντίποδα, βρίσκονται οι «Ευκαιρίες Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης», η «Προοπτική Εξέλιξης» και η «Ανταπόκριση Αμοιβών σε Θέση & Ικανότητες», όπου οι συμμετέχοντες δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι.

Στο κομμάτι των παροχών, 9 στους 10 εργαζομένους λαμβάνουν τουλάχιστον μία παροχή από την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και η «Εργασία εξ αποστάσεως» είναι οι 3 βασικές παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Τι όμως επιθυμούν για το μέλλον; Προγράμματα υγείας και κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως σίτιση, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παροχών που επιθυμούν για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, το «Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Υγείας», οι «Διατακτικές Σίτισης» και το «Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα», είναι οι top 3 παροχές που επιθυμούν για το μέλλον, ένα ίδιο μοτίβο με αυτό της έρευνας του 2019.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεασμένοι από την υγειονομική κρίση έχουν δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην κάλυψη εξόδων σε ειδικότητες γιατρών καθώς και στη δυνατότητα εργασίας εξ' αποστάσεως, σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή φαίνεται οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως ή σε μικτό μοντέλο να είναι αισθητά πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτούς που εργάζονται σε φυσικό χώρο.

O κύριος Γιάννης Κολοβός, CEΟ της Edenred Ελλάδος δήλωσε: «Μετά από 25 και πλέον χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, θεωρούμε ότι έχουμε βάλει κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στον κλάδο των παροχών. Στόχος μας μέσω της έρευνας αυτής, είναι να αφουγκραστούμε σε αυτούς τους «ενδιαφέροντες καιρούς» τα προμηνύματα, τις νέες ανάγκες, αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των εργαζομένων, ώστε να εξελίσσουμε συνεχώς την υπηρεσία που προσφέρουμε και να προσθέτουμε επιπλέον αξία τόσο στις εταιρείες που συνεργαζόμαστε όσο και στους ανθρώπους τους. Σκοπός μας η παροχή στις εταιρείες και στους επαγγελματίες του HR, της γνώσης και των εργαλείων για να αυξήσουν το engagement και την ικανοποίηση των ανθρώπων τους, την απόδοση και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητά τους».

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ), κ. Σωτήρης Σταματίου, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων για το 2021 που παρουσίασε σήμερα η Edenred για 2η φορά μετά το 2019 ήταν ιδιατερα χρήσιμα γιατί κατάφεραν να αποτυπώσουν την «επόμενη μέρα» στον τομέα των παροχών. Θα ήθελα να συγχαρώ την Edendred που με αυτόν τον τρόπο στηρίζει το έργο των επαγγελματιών Ανθρώπινου Δυναμικού στο να διαγνώσουν τις ανάγκες των εργαζομένων τους και να σχεδιάσουν σύγχρονες και στοχευμένες λύσεις παροχών. Ελπίζω αυτή η έρευνα να αποτελέσει θεσμό και να έχουμε στο μέλλον την ευκαιρία να την επαναλάβουμε. Εμείς ως ΣΔΑΔΕ θα είμαστε πάντοτε υποστηρικτές τέτοιων εξαιρετικών πρωτοβουλιών».

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας, η Edenred δώρισε 1€ για κάθε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο, στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε», για τη στήριξη του έργου της ως προς τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να  επισκεφθείτε το www.edenred.gr, ή να κατεβάσετε δωρεάν τα αποτελέσματα της έρευνας κάνοντας κλικ εδώ.

▬▬

Σχετικά με την Edenred

Η Edenred, είναι μία κορυφαία ψηφιακή πλατφόρμα υπηρεσιών και πληρωμών και καθημερινός συνεργάτης για τον επιχειρηματικό κόσμο, που φέρνει κοντά περισσότερους από 50 εκατ. εργαζομένους και 2 εκατ. εμπορικούς συνεργάτες, μέσω 900.000 εταιρικών πελατών σε 46 χώρες. 

Η Edenred προσφέρει λύσεις πληρωμής ειδικού σκοπού για σίτιση (παροχές γευμάτων), κίνητρα (όπως δωροκάρτες, πλατφόρμες πιστότητας εργαζομένων), mobility (διόδια, στάθμευση, μεταφορές), και εταιρικές πληρωμές (όπως άυλες κάρτες).

Με δέσμευση στο όραμα του Ομίλου «Enrich connections. For good», οι λύσεις αυτές ενισχύουν την ευημερία και την αγοραστική δύναμη των χρηστών. Βελτιώνουν την ελκυστικότητα και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και αναζωογονούν την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία. Ενθαρρύνουν επίσης την πρόσβαση σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Οι 10.000 εργαζόμενοι της Edenred, δεσμεύονται καθημερινά στο να κάνουν τον κόσμο της εργασίας, πιο ασφαλή, πιο αποδοτικό και πιο φιλικό.

Το 2021, ο Όμιλος της Edenred, χάρη στην παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογίας που διαθέτει, κατέγραψε όγκο εργασιών ύψους σχεδόν €30 δισ., κυρίως μέσω εφαρμογών για κινητά, ηλεκτρονικών πλατφορμών και καρτών.

Η Edenred είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext Paris και εντάσσεται στους δείκτες: CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good, και MSCI Europe.

Περισσότερες πληροφορίες: www.edenred.gr

Τα λογότυπα και άλλα εμπορικά σήματα που αναφέρονται και περιλαμβάνονται σε αυτό το δελτίο τύπου είναι σήματα κατατεθέντα της Edenred S.A., των θυγατρικών της ή τρίτων. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών της.